Wat is werken in de cloud?

We hebben allemaal wel eens gehoord over de cloud en Felloo. Maar hoe werkt de cloud? En wat houdt het eigenlijk in, werken in de cloud? Simpel gezegd is het werken in de cloud het opslaan en opvragen van gegevens, software en bestanden op een andere plek dan uw eigen locatie.

Omdat deze opslagplek vaak onzichtbaar en onbekend is, wordt de term cloud, ofwel wolk, gebruikt. Het werken in de cloud gebeurt meestal via het internet, maar dat hoeft niet. Het is ook mogelijk om via ‘eigen’ verbindingen gebruik te maken van deze externe opslagplek. Een combinatie van beide verbindingen is ook mogelijk.

Hoe werkt de cloud?

Een voorbeeld van werken in de cloud is het gebruik van e-mail bij Office365 of Google Apps. Deze dienst draait in een datacenter van Microsoft of Google en wordt door de eindgebruiker via het internet benaderd.

Maar naast e-mail zijn er nog vele andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een werkplek in de cloud. De thin-cliënt die ervoor zorgt dat er op elke gewenste plek gewerkt kan worden.

Of dat nu op kantoor, thuis of onderweg is. Een ander voorbeeld is een elektronisch cliëntendossier, waarmee de thuiszorgmedewerker bij de cliënt thuis het behandelplan kan raadplegen.