Waarom een wijnklimaatkast?


Een constante temperatuur zorgt ervoor dat de smaak van de wijn veel langer goed blijft en langer bewaard kan worden. Wijnen die liggen bewaard op kamertemperatuur zullen te snel rijpen en dit verkort de houdbaarheid. Bewaar wijnen bij voorkeur tussen de 10 en 13 °C, tenzij anders aangegeven op het etiket.

Een wijnklimaatkast kan eenvoudig ingesteld worden op de gewenste temperatuur voor de verschillende wijnsoorten. Wanneer er gekozen wordt voor een model met twee zones, dan kunnen beide zones afzonderlijk van elkaar ingesteld worden.

Ideaal als er zowel rode als witte wijn bewaard moet worden. De temperatuur is altijd constant, dus geen schommelingen zoals wel het geval is in de meeste ruimtes in huis. Dit is het grote voordeel van de moderne elektronica, welke in staat is de temperatuur continu in de gaten te houden en dus grote schommelingen in temperatuur te voorkomen.

Dit betekent ook dat de nabijheid van bijvoorbeeld een droger of radiator geen invloed zal hebben op de kwaliteit en houdbaarheid van de wijn als deze liggen opgeslagen in de klimaatkast.

Plaats de wijnklimaatkast echter niet direct naast een hittebron, zoals de hierboven genoemde droger of radiator. Vermijd ook de plaatsing in een ruimte waar de temperatuur onder het vriespunt kan zakken, zoals de schuur.

Wijnkast