Tips voor aandelen kopen

stock market

Tegenwoordig kunt u heel gemakkelijk zelf aandelen kopen. U kunt starten door een beleggingsrekening/effectenrekening te openen bij één van de verschillende brokers. Vervolgens kunt u via deze broker in uw browser of via een app zelf aandelen kopen. Iedere broker heeft een eigen overzichtelijke manier voor het zoeken van bedrijven.

Hierbij kunt u aangeven hoeveel aandelen u wilt kopen van het bedrijf dat u op het oog hebt. U kunt tijdens de aanschaf van uw aandelen vaak kiezen uit verschillende soorten orders. Zo kunt u bijvoorbeeld een order plaatsen met een limiet.

Bij een order met een limiet geeft u aan voor welke maximale prijs u de aandelen wilt kopen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een bestens order. Wanneer u een bestens order plaatst, worden de door u gekozen aandelen direct gekocht voor de prijs waarop ze op dat moment worden aangeboden.

Weet welke aandelen u koopt

Beleg in producten en bedrijven die u begrijpt. Een wijze les van Warren Buffet is; “after you think, then think again”. Hij stelt dat wanneer het hem niet lukt om op een stuk papier verschillende redenen op te schrijven om het aandeel te kopen, hij het aandeel niet koopt.

Oefen met aandelen kopen!

Oefen eerst met aandelen kopen. Dit kunt u doen door fictief de aandelen te kopen waarin u graag zou willen investeren. Sommige brokers bieden een demo-account aan waardoor u eenvoudig realtime kunt leren beleggen. Gebruik de filter ‘demo account’ bij stap 3 om deze brokers te vinden.

U kunt ook zelf fictief beleggen, leg dit dan vast op papier of bijvoorbeeld in Excel. Houd de volgende data bij; de datum van je transacties, prijs van de aandelen, het aantal aandelen, uw winst of verlies, brokerkosten en belasting op eventuele dividenden. Het kan ook erg handig zijn om de redenatie van uw aan- en verkoopbeslissingen vast te leggen.